Juhlalehti UCS20: Ammattikoulupohjalta lääkäriksi

Opinto-ohjaaja suositteli mahdollisimman lyhyttä koulutusta Atte Virolaiselle, joka ponnisti häirikkönuoresta koko Suomen ”somelääkäri Ateksi”.

Eteläpohjalaisen jatkuvan oppimisen oppilaitosverkoston järjestämät Avoimen iltamat pidettiin jo 15. kerran elokuun 25. päivänä Seinäjoen Kampustalolla. 300 lasten ja nuorten hyvinvoinnista kiinnostunutta kuulijaa täytti Seinäjoki-salin, kun lavalle asteli tapahtuman pääpuhuja, somelääkäri Atte Virolainen. Hänen suositut videonsa käsittelevät nuorten mielenterveyden häiriöitä ja päihteiden haittavaikutuksia Instagramissa ja Tiktokissa. Valtaosa seuraajista on nuoria katselijoita. Virolaisen työn vaikuttavuus on mitattavissa algoritmeissa, ja näyttö siitä on kiistatonta.

Opinto-ohjaajan neuvot eivät toteutuneet

Virolainen tietää, mistä puhuu videoillaan. Hän kuvailee itseään häirikkönuoreksi, alkoholistiperheen vesaksi, jonka oli vaikea keskittyä koulun penkillä. Opiskelu ei kiinnostanut lainkaan. Päihteet, kuten alkoholi ja kannabis, kuuluivat nuoren Aten elämään. Opinto-ohjaajakin suositteli hänelle ”mahdollisimman lyhyttä koulutusta”. Virolainen valmistui lähihoitajaksi ammattikoulusta vuonna 2002 ja työskenteli tuolloin pääasiassa ensihoidossa ja psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa hoitajana. 21-vuotiaana Virolainen haki Helsingin Pelastuslaitokselle palomieskoulutukseen, mikä osoittautui lopulta käännekohdaksi hänen urapolullaan.

– Tein töitä Helsingin pelastuslaitoksen pelastusyksikössä. Vaikutuin valtavasti ensihoitolääkäreiden ammattitaidosta ja tietämyksestä, että se motivoi minua hakemaan lääkärikoulutukseen.

Ammattikoulupohjalta lääkäriksi ponnistaminen ei ollut täysin mutkatonta. Virolainen peräänkuuluttaa periksiantamattomuutta ja jääräpäisyyttä.

– Moni tuttu yritti lannistaa lääkärihaaveitani sanomalla, etten ole käynyt lukiota. Oma uskokin oli koetuksella, kun haku lääketieteelliseen ei toisellakaan kerralla tuottanut tulosta, hän kertoo. Virolainen opiskeli lopulta lääkäriksi Pietarin lääketieteellisessä valtionyliopistossa ja vuonna 2021 suoritti EU:n ulkopuolella opiskelleiden lääkäreiden muuntokoulutuksen Tampereen yliopistossa.

– Olin 37-vuotias, kun lopulta sain lääkärin paperit käteen, hän toteaa ja lisää, että opiskelu kannattaa aina.

– Nuoren aikaperspektiivi on erilainen kuin aikuisella. Nelikymppiselle vuosi ei ole aika eikä mikään, nuorelle se tuntuu paljon pidemmältä. Oli kyseessä aikuinen alan vaihtaja tai urapolkuaan vielä etsivä nuori, matka on se tärkein. Aikaa kyllä on, Virolainen tokaisee.

Someura nousukiidossa

Kun Virolainen aloitti somelääkärinä vuonna 2022, sosiaalisessa mediassa toimi aktiivisesti kaksi muutakin lääkäriä: seinäjokelainen Jenni Puoliväli-Oksala ja lääkäri-Anni, psykiatriaan erikoistunut lääkäri, Anni Saukkola. Uudesta ilmiöstä ei siis ollut kyse.

– Poliisithan on olleet somessa hyvällä menestyksellä jo kymmenen vuotta, Virolainen muistuttaa ja viittaa suosittuihin nettipoliiseihin. Lääkäri Aten somesuosio tuli silti yllätyksenä.

– Kun aloitin somelääkäri-projektin helmikuussa 2022, TikTok-seuraajia oli ensimmäisen viikon jälkeen 7000, ja siitä se lähti kasvamaan. Kesäkuussa tuli jo kutsu Huomenta Suomeen, hän kertoo. Virolaisen someura käynnistyi siis rakettimaisesti, eikä hiipumisen merkkejä ole näkynyt: tällä hetkellä Instagramissa on yli 90 000 seuraajaa ja TikTokissa saman verran.

– Tavoitteenani on jakaa realistista ja ajantasaista tietoa, ja samalla ehkäistä nuorten huumekokeiluja. Tutkimukset osoittavat, että nuorten pahoinvointi on lisääntynyt: se näkyy nuorisorikollisuutena, päihdekokeiluina ja mielenterveyden ongelmina. Nuorten ahdistuneisuushäiriöt ja masennus ovat merkittävä ongelma yhteiskunnassamme.

ATTE VIROLAINEN 40, LL kotoisin Kotkasta, asuu Tampereella.
TYÖSKENTELEE somelääkärinä, luennoitsijana kouluissa (somelääkäritoiminta on Laatupäivystys Oy:n rahoittama projekti) sekä päihde- ja perustason psykiatristen palveluiden vastaavana lääkärinä.

Juttu on irrotettu Seinäjoen yliopistokeskuksen juhlalehdestä 2024. Lue lehti kokonaisuudessaan täältä.