Maisteriksi Seinäjoella – Ilkka-Pohjalainen, koulutusliite 15.2.2025

Maisteriksi Seinäjoella – Pointti
Julkaistu Ilkka-Pohjalainen, koulutusliite 15.2.2025
Maisteriksi Seinäjoella
Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto
Sosiaalialaa haittaavaa työvoimapulaa torjutaan uudella Seinäjoella alkavalla maisteriohjelmalla.
Seinäjoen yliopistokeskuksessa on syksystä lähtien mahdollista opiskella sosiaalityön maisteriksi. Tampereen yliopiston sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa suoritettu maisterin tutkinto antaa lainsäädännön mukaisen pätevyyden sosiaalityöntekijän tehtäviin.
– Koulutuksen päämääränä on saada alueelle päteviä sosiaalityöntekijöitä, Tampereen yliopiston sosiaalityön yliopistonlehtori Arttu Salo taustoittaa.
Syksyllä alkavaan joustavaan, työn ohella suoritettavaan tutkintoon otetaan mukaan 18 hakijaa valtakunnallisessa haussa. Opinnot on mahdollista suorittaa kahdessa tai kahdessa ja puolessa vuodessa.
– Tämä on joustavia opintopolkuja, jonka tarkoituksena on, että opiskelijat kiinnittyvät myös Etelä-Pohjanmaalle valmistumisensa jälkeen, Salo kertoo.
Sosiaalityöntekijöiden työllisyystilanne on lähes koko maassa samantyyppinen. Päteviä tekijöitä puuttuu. Sosiaalityö on myös paikoin hyvin kuormittavaa, joten koko ajan tarvittaisiin lisää ihmisiä alalle.
– Opintojen rakenne perustuu kokonaan Tampereen yliopiston opetussuunnitelmaan, ja samankaltaista maisterikoulutusta tarjotaan myös Porissa, Salo huomauttaa.
Etänä ja lähellä
Seinäjoella hyödynnetään erityisesti Tampereen yliopiston osaamista ja digipedagogiikkaa, jotta opiskelu voidaan järjestää mahdollisimman joustavasti, esimerkiksi töiden ohessa.
– Tavoitteena on hyödyntää mahdollisimman paljon etä- ja digitaalisia opetusmuotoja. Pyrimme järjestämään opetusta samanaikaisesti Porissa, Tampereella ja Seinäjoella. Se tarkoittaa, että monipaikkaisen opetuksen toteutus vaatii tarkkaa suunnittelua, Tampereen yliopiston digipedagoginen asiantuntija Hanna-Leena Ristimäki selventää.
Suurin osa opiskelijoista tulee olemaan työssäkäyviä, osalla on todennäköisesti myös perhettä, joten vuorokauden ajankäytön sovittaminen myös opiskeluun on tärkeää.
– Toivomme, että digitaaliset alustamme, välineemme ja väylämme tukevat saavutettavuutta, jotta tavoitteellinen opiskelu olisi mahdollista, Ristimäki sanoo.
Koulutukseen niveltyy sekä lähiopetusosioita, että etänä itselle parhaiten sopivaan ajankohtaan sopivia kokonaisuuksia.
– Hybridiopiskelu ja työskentely toimivat hyvin pienryhmissä. Mutta kun ryhmät suurenevat ja laajenevat, ja ollaan kolmen eri kampuksen voimin, etsitään siihen toimivia ratkaisuja, Salo pohtii.
Työstä hyötyä opintoihin
Salo muistuttaa, että alan opinnot tuovat hyvää vaihtelua arkiseen ahertamiseen alalla.
– Ylipäänsä opiskelussa on hyötyä, jos on jo alan työkokemusta. Sosiaalialan työssä erityisesti on hedelmällisempää, kun on ollut työelämässä ja nähnyt käytäntöä, ja pystyy yhdistämään teoriaa ja käytäntöä paremmin.
Vaativan työn ja opiskelujen yhdistämiseen koulutusohjelmassa halutaan panostaa.
– En usko, että voisi koko ajan olla töissä ja tehdä 100-prosenttista työaikaa, vaan täytyy miettiä, miten voimme auttaa osallistujia saamaan tämän toteutettua.
Joitakin voi myös työantajan vastaantulo kannustaa opiskelemaan.
– Monella hyvinvointialueella on hieno porkkana, että työaikana voi pätevöityä sosiaalityössä.
Salo ja Ristimäki toivovat myös tulevia opiskelijoita apuun.
– On tärkeää, että opiskelijat otetaan mukaan kehittämään tätä kuviota, koska tarkoitus on saada aikaan ratkaisu, että Seinäjoella olisi pysyvä maisteriohjelma, Salo peräänkuuluttaa.
– Pilottikoulutuksen aikana voidaan tehdä viilauksia ja muutoksia, Ristimäki päättää.
Sosiaalityön maisteriohjelma
- Koulutuksen kesto ja laajuus: 2 vuotta ja 120 op
- Suorituspaikka: Seinäjoki ja verkko-opetus
- Hakuaika: Kevään toisessa yhteishaussa 11.3.− 25.3.2025.
- Aloitus: Tutkintokoulutus käynnistyy syksyllä 2025.
- Opiskelijamäärä: 18
- Pohjakoulutus: Alempi korkeakoulututkinto, Ammattikorkeakoulututkinto tai Ulkomainen korkeakoulututkinto (Bachelor) sekä sosiaalityön perusopinnot ja sosiaalityön aineopintoja.
- Seinäjoen maisteriohjelmaa rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston ESR+ tuella.