Juhlalehti UCS20: Oppiminen on viihdyttävä kokonaisuus

Vietin lukioni derivoiden. En varsinaisesti ymmärtänyt, mitä teen, mutta jo pelkkänä mekaanisena suorituksena yhtälön ratkaisu tuotti tyydytystä. Hyvä esimerkki tilanteesta, jossa älykkyyden voi korvata ahkeruudella. Palkkiona oli yliopiston ovien avaamiseen riittänyt arvosana ylioppilaskirjoituksissa. Tosin Analyysi 1:n luennoilla selvisi nopeasti, että pelkkä suoritus ei enää riitä, matematiikkaa pitäisi ymmärtääkin. Koska ymmärrys ei kasvanut, ratkaisin tilanteen vaihtamalla pääaineen sopivammaksi.

Uskon, että kaikenlainen opiskelu kannattaa, myös harharetket. Itsensä sivistäminen ei ole koskaan turhaa. Sivupolulta voi aueta jotakin aivan uutta ja yllättävää, joka vie elämää eteenpäin. Valinnan vaikeutta on erityisesti meillä, joita kiinnostaa lähinnä kaikki.

Kaltaisiimme voi törmätä missä vain. Ihmisen ammatista tai koulutuksesta ei voi välttämättä arvata, mistä muista asioista hän on kiinnostunut ja mitä tietää. Harmaan ja hillityn ulkokuoren alla voi piilotella vaikka mitä. Kaikki tieto ei tartu mukaan oppilaitoksissa opiskellen, vaan vaikkapa lukemalla, työssä, harrastusporukoissa tai itse tehden.

Kun ihmisen kanssa alkaa jutella, saattaa selvitä hyvinkin jännittäviä mielenkiinnon kohteita. On virkistävää keskustella sellaisen kanssa, joka tietää ja jolta voi oppia! Yhtäkkiä voi olla mukana miettimässä ruuvin syvintä olemusta tai kasvinjalostuksen saloja. Arkipäiväiset esineet, yhteiskunnan rakenteet, talous, energia, logistiikka… Kaikkialta löytyy mekanismeja, joiden toimintaa ei ole tullut ajatelleeksi ja joista joku muu tietää enemmän.

Tietoa on kaikkien saatavilla rajattomasti esimerkiksi internetissä. Mutta tällä on myös kääntöpuolensa: Oikean tiedon löytäminen on yhä vaikeampaa. Voiko tiedon tarjoajaan luottaa? Onko tarkoituksena johtaa tahallaan harhaan? Kyky verrata, analysoida ja kyseenalaistaa nousee koko ajan suurempaan arvoon.

Tiedonjano ja uteliaisuus pitävät silmät auki ympäröivän maailman ilmiöille. Havaitseva ihminen kehittyy ja vaikuttaa ympäristöönsä. Ehkä samalla kasvaa myös ymmärrys ja suvaitsevaisuus.

Epanet-tutkimusryhmiin ja tänne yliopistokeskuskäytäville meitä uteliaita on pesiytynyt parviksi asti. Eri alojen ihmiset tapaavat, juttelevat ja oppivat toisiltaan. Tieto ei lisäänny yksin nurkassa nököttäen, tieto kasvaa vain jakamalla. Epanetin ideana on ollut alusta saakka tuoda tutkitun ja käytännön tiedon taitajia yhteen, jakamaan osaamistaan. Avainsana on tasavertainen vuorovaikutus. Nyt ja tulevaisuudessa.

Nina Harjunpää
Erikoissuunnittelija, Epanet-verkosto,
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys

Juttu on irrotettu Seinäjoen yliopistokeskuksen juhlalehdestä 2024. Lue lehti kokonaisuudessaan täältä.